Ett chilfrö består av skal, frövita och grodd. Genom att behandla fröet på olika sätt
kan man mjuka mjuka upp fröskalet. För att påskynda groningsprocessen kan man
göra på olika sätt.
Man kan blötlägga fröet, antingen i vatten eller så kan man lägga dem på ett
fuktat hushållspapper som sedan viks ihop och stoppas i en plastpåse för att inte
pappret ska torka ut för snabbt. Låt ligga i ca. 12 – 24 timmar på en varm plats.
Jag har min egen metod som faktiskt fungerar bra för mig. Jag blandar 1 ett kryddmått bakpulver i 2 cl. ljummet vatten och låter sedan frön ligga där i 12 – 24 timmar innan jag sår dem i rotningskuber.
Bakpulver består av natriumvätekarbonat och syra såsom natriumpyrofosfat och dessa två beståndsdelar gör att fröskalet mjuknar snabbare än i vanligt vatten.
Ps. Det tog 6 dagar för dessa Bhut Orange Copenhagen att gro och titta upp ur kuberna!